arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Programma NOV-dag

NOV-DAG van de Orthopedisch Secretaresse en de Polikliniek Assistent
Donderdag 25 mei 2023 Beatrix gebouw Utrecht in Zaal 114

Print program

donderdag 25 mei

09:00

Ontvangst & registratie

Expo

Zaal 114

09:25

Welkom en opening

Bestuurslid NOV Sjoerd Stufkens, orthopedisch chirurg

09:30

De scheve grote teen (Werkgroep Voet en Enkel)

Wilbert van Laar, orthopedisch chirurg, Alrijne Ziekenhuis Leiden

10:00

The aging spine (Werkgroep Wervelkolom)

Julien de Haan, orthopedisch chirurg, Amphia Ziekenhuis Breda

Biografie:
Na 1 jaar als assistent in de St. Maartenskliniek te hebben gewerkt, kreeg ik de kans om mijn opleiding tot orthopedisch chirurg te vervolgen aan de Katholieke Universiteit te Leuven in België. Tijdens mijn opleiding kreeg ik al snel meer interesse in de wervelkolom- en heup-aandoeningen en traumatologie. Na mijn afstuderen als orthopedisch chirurg heb ik mij nog verder kunnen specialiseren in de wervelkolom chirurgie in het Academisch ziekenhuis in Maastricht als ook aan de CHU Bordeaux in Bordeaux Frankrijk. Deze specialisatie in Maastricht was met name gericht op degeneratieve afwijkingen en scoliose. Voor verdere verdieping van scoliose en standscorrecties van wervelkolom ben ik naar Bordeaux gegaan. sinds 2015 werkzaam in Amphia

Samenvatting presentatie:
Degeneratieve rug klachten zoals discopathie, spondylolithesis, en gestoord Sagittaal balans, waar komen die vandaan? Aan de hand van anatomie, wervelkolom ontwikkeling in tijd en wat casuïstiek wordt een en ander duidelijker.

geel

10:30

Pauze bij de expo

Feestelijke opening NOV 125 Jaar! Officiële opening

Beatrix zaal

11:00

Officiële opening

11:15

125 jaar Orthopedie – de grote metamorfose

Prof. dr. Jan Verhaar, erelid NOV, oud-voorzitter NOV en EFORT

Biografie
Prof dr. Jan Verhaar was afdelingshoofd en hoogleraar Orthopedie van 1995 tot 2021 in het Erasmus MC te Rotterdam. In die periode maakte zijn afdeling een enorme groei door. Hij is promotor bij 48 promoties en (co)auteur bij meer dan 400 publicaties. Al meer dan 25 jaar is hij één van de twee editors van het leerboek Orthopedie. Prof Verhaar was voorzitter van de NOV van 2011 tot 2014 en voordien voorzitter van het Concilium Orthopaedicum (2003-2006). Hij was president van EFORT van 2016 tot 2017. Prof Verhaar werd in 2021 tot erelid van de NOV benoemd. Daarnaast werd hij bij zijn afscheid in 2021 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Na zijn emeritaat is prof Verhaar nog in verschillende organisaties bestuurlijk actief.

Samenvatting presentatie
De oprichting van de Nederlandse Orthopedische Vereniging in mei 1898 in Amsterdam was een reactie van een kleine groep medici om orde te creëren in de chaotische orthopedische zorg in die tijd. Die bestond uit een scala van masseurs en heilgymnasten met wisselende opleiding en veel elementen van kwakzalverij. Door de ontwikkelingen in de geneeskunde (anesthesie, infectiepreventie, röntgenfoto) ontstonden ook steeds meer operatieve mogelijkheden, hoewel in de beginjaren van de NOV veel leden niet of nauwelijks operaties verrichten. Ook gaven gevestigde groepen als de Heelkunde in de ziekenhuizen nauwelijks ruimte daartoe. Pas na de start van de Annakliniek en de Sint Maartenskliniek ontstond meer ruimte en erkenning.

Geleidelijk werd de orthopeed ook chirurg. De opleiding werd strakker georganiseerd. De samenleving veranderde en de pathologie veranderde en daarmee ook het werkveld van de orthopedie. Kinderdeformiteiten, bottuberculose en poliomyelitis werden in een steeds langer levende bevolking vervangen door artrose, reumatoïde artritis, degeneratieve afwijkingen en sportletsels. De spectaculaire groei en erkenning van de orthopedie kwam echt op gang toen gewrichtsprothesen, artroscopieën en scopische ingrepen ongekend effectief bleken.  De NOV groeide naar een professionele organisatie. Samenwerking tussen orthopeden was daarvoor de kern. De Nederlandse orthopeden stichten een Implantaatregister, de LROI. Kwaliteitsvisitaties, herregistratie, richtlijnen voor omgang met industrie en goede voorlichting aan patiënten (ook preventie) kregen veel aandacht. De opleiding werd met inbreng van de AIOS gemoderniseerd.

In 125 jaar is de NOV tot één van de beste orthopedische verenigingen in Europa uitgegroeid

Jan recent

11:45

NOV brengt beweegzorg in beweging

Jaarrede door de voorzitter, Dr. Jan Willem Louwerens

12:15

Murk Jansen lezing

Prof. dr. Denise Eygendaal, hoogleraar orthopedie en toezichthouder, Orthopedisch Chirurg, Erasmus MC

Biografie
Denise Eygendaal, is a professor since 2016 and upper limb surgeon, for more than 20 years, currently working at the Erasmus University Medical Centre in Rotterdam, the Netherlands as full professor and head of department of orthopaedics, sportsmedicine and physiotherapy.

Prof. dr. Denise Eygendaal is an orthopedic surgeon specialized in disorders of the arm, and in particular the elbow. Her clinical work and research projects span both the prevention and treatment of injuries, which she carries out in close collaboration with physical therapists, sports doctors, rehabilitation doctors and radiologists. She has more than 240 scientific, peer reviewed, publications on the elbow joint and has contributed to more than fifteen books on elbow surgery and has edited four books on elbow pathology

Het NOV-bestuur heeft Prof. dr.Denise Eygendaal uitgenodigd om de Murk Jansen lezing te verzorgen dit jaar gezien haar uitzonderlijke verdiensten voor de orthopedie.

Samenvatting presentatie
Het NOV-bestuur heeft Prof. dr.Denise Eygendaal uitgenodigd om de Murk Jansen lezing te verzorgen dit jaar gezien haar uitzonderlijke verdiensten voor de orthopedie.

698-Eygendaal-Denise

12:45

Lunch bij de Expo

Zaal 114

13:30

Hands up (Werkgroep Hand Pols)

Sebastiaan Souer, handchirurg, Xpert Clinics Hand & Pols

Biografie
Dr Sebastiaan Souer (1977) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en werd opgeleid tot orthopedisch chirurg in Radboud UMC en Sint Maartenskliniek in Nijmegen en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Hierna maakte hij de keuze om zich te super-specialiseren op hand en polschirurgie. Er volgde een fellowship bij de plastische chirurgie van Xpert Clinics, Erasmus Medisch Centrum, Haga Ziekenhuis en het Rode Kruis Ziekenhuis. In 2015 behaalde hij als een van de eerste Orthopeden het Europees Handchirurgie examen (FESSH). Sinds 2014 werkt hij als handchirug bij Xpert Clinics in Amsterdam. Daarnaast is hij opleider van het nationale fellowship hand en polschirurgie en voorzitter van de Werkgroep Hand en Polschirurgie van de Nederlandse Vereniging voor Orthopedie (NOV). Naast zijn klinisch werk is hij intensief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Tussen 2005-2008 heeft hij onderzoek verricht naar polsbreuken aan Harvard Medical School in Boston, USA en de AO- foundation in Zurich. Deze onderzoeksperiode werd afgerond met een proefschrift in 2011 getiteld: “Operative Treatment of Wist Fractures”. Hij is betrokken bij wetenschappelijk onderzoek van de Hand Wrist Study Group en auteur van diverse publicaties. Daarnaast is hij begeleider van promovendi aan de Erasmus Universiteit en de Rijks Universiteit Groningen.

Samenvatting presentatie
introductie in de hand en polschirurgie. Interessante feitjes over de hand. Vooral veel rare en of enge plaatjes. Hoe ziet de opbouw van de hand er uit? Wat heb je nodig voor een “normale functie van de hand? aan de hand van casuïstiek zal duidelijk worden wat de rol van de handchirurg is in het streven naar het herstel van functie.

712-Souer-Sebastiaan

14:00

Kwaliteitsvisitatie waar doen we het voor! (Commissie Kwaliteitsvisitatie)

Perry Jaspers, orthopedisch chirurg, voorzitter Commissie Kwaliteitsvisitatie

Biografie
47 jaar
Sinds 2010 orthopedisch chirurg
Werkzaam in Bernhoven Uden
Specialisatie: voet en enkel, primaire heup en knie prothesiologie.

Samenvatting presentatie
Wat en waarvoor is een kwaliteitsvisitatie orthopedie.
Wat doet de wetenschappelijke vereniging (NOV). Welke procedure volgen we bij een kwaliteitsvisitatie
Hoe en wat wordt getoetst tijdens een kwaliteitsvisitatie en wat doen we met de uitkomsten.

 

1

14:20

Interactieve sessie; ervaringen samenwerking ondersteuners en orthopedisch chirurgen. Tips en Tops!

Klik op onderstaande button om de sprekers van deze sessie te bekijken.

Heleen Staal, orthopedisch chirurg 
Felice Hoogenboezem, Opleidingssecretaresse, Maastricht UMC

Wouter Eilander, orthopedisch chirurg 
Karin Hesseling, Doktersassistente/Medisch Secretaresse, Alrijne Ziekenhuis Leiden

Wieneke Metsaars, orthopedisch chirurg
Sinds 2013 orthopedisch chirurg
Sinds 2016 volledig gespecialiseerd voet- enkel orthopeed Amstelveen
2021 Voorzitter richtlijn hallux valgus herziening
huidig bestuur Dutch Foot & Ankle Society
Robin Brune, Doktersassistente, Xpert Clinics Orthopedie vh Annatommie MC

 

 

773-Metsaars-Wieneke

Wieneke Metsaars

15:00

Schouderprothese. Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? (Werkgroep Schouder en Elleboog)

Tjarco Alta, orthopedisch chirurg, Spaarne Gasthuis

Biografie:
Mijn naam is Tjarco ALTA (1975), geboren en getogen in Hoorn Noord-Holland. Nadat ik de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam heb afgerond ben ik geneeskunde gaan studeren aan de VU in Amsterdam. Ik heb mijn orthopaedie opleiding gedaan in het UMC Utrecht, Sint Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en  OLVG Amsterdam. Daarna heb ik me verder gespecialiseerd in schouder chirurgie tijdens mijn fellowships in Melbourne Australië en Nice Frankrijk. In 2014 heb ik mijn proefschrift verdedigd aan de faculteit Bewegingswetenschappen van de VU met de titel: “Kinematical Analysis of Reverse Shoulder Arthroplasty”. Voor dit proefschrift heb ik in 2015 de Didier Patte prijs toegekend gekregen van de European Society of Shoulder and Elbow Surgery (SECEC). Sinds 2015 werk ik in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp, een groot opleidingsziekenhuis, binnen de vakgroep orthopedie als schouder chirurg. Hier behandel ik het gehele pallet van schouderproblematiek: fracturen, prothesiologie en revisie-prothesiologie, instabiliteit, rotator cuff aandoeningen, AcromioClaviculaire (AC) problematiek en SubAcromiaal Pijn Syndroom (SAPS). In 2016 heb ik het traveling fellowship van de American Shoulder and Elbow Society (ASES) mogen doen. Daarnaast ben ik sinds 2020 bestuurslid van SECEC, waar ik hoofd van de ‘Health Care Delivery Committee’ ben en sinds maart 2023 ben ik de voorzitter van de Nederlandse Schouder en Elleboogwerkgroep (WSE).

dr_Alta_002

15:30

Quiz

15:40

Prijsuitreiking en afsluiting